Social fobi


De flesta som lider av social fobi är rädda för vad andra människor ska tänka och tycka om dem om de får panik och därmed (enligt sig själva), beter sig ”konstigt” och gör bort sig.

 

Personer med social fobi är däremot ofta mycket toleranta mot andra personer som ”gör bort sig”, men är mycket rädda för att själva råka ut för samma sak.

 

Personen med social fobi har ofta mycket hårda och strikta regler för sig själv i sociala situationer, men bedömer inte andra människor lika hårt. Minsta lilla misslyckande kan uppfattas som en total katastrof, vilket härstammar från deras övertygelser.

 

Så varför får man dålig självkänsla? Människorna som fanns i din omgivning när du växte upp har förstås haft en viktig roll. Vad har dina föräldrar för självkänsla? Dina syskon? Andra viktiga personer under uppväxten? Hur lärde dina föräldrar dig att hantera konflikter? Vad gav de för signaler?

 

Personer med social fobi har vanligtvis svårt att uttrycka kritik och ilska gentemot andra människor, vilket hänger samman med självkänslan.

 

Problemet är emellertid att om du kapslar in din ilska så ökar den inre spänningen och därmed ångestnivån och tendensen till hyperventilering. För att bli av med social fobi är det därför viktigt att lära sig uttrycka sina känslor.

 

Att ändra inlärda mönster av bristande självhävdelse vid social fobi kan ta tid och kräver att du har motivation till förändring. Det är därför bra om du tänker igenom om det är så att du vinner något på att inte hävda dig.

 

Kan det vara så att du har sekundärvinster i form av att andra människor tycker om att du alltid gör som de säger utan att säga emot? Känns det tryggt och bra att undvika att hävda dig?

 

För det kommer att kännas läskigt när du ger dig ut på okända vatten. Kan det vara så att du undviker konflikter eller att du slipper ansvar? Och är du beredd att förändra detta?

 

Fråga också dig själv vad du förlorar på att inte hävda dig själv? Om man väljer att inte hävda sig själv, vilket är vanligt när man lider av social fobi, så förlorar man också något.

 

Detta kan vara en morot och ingå i dina mål för självhävdelse. När man ökar förmågan att hävda sig själv trots de rädslor för självhävdelse som brukar finnas vid social fobi (och hos många utan diagnosen) blir man mer oberoende och får ökad kraft att fatta beslut.

 

Man får mer raka och ärliga relationer till andra människor liksom ökad respekt för sina tankar och känslor. I processen är det bra om du sätter upp kortsiktiga och långsiktiga mål så att du märker när du har blivit bättre på att hävda dig själv.

1 Lina

ojoj vad jag känner igen mig! pallade verkligen inte harrys igår och gör ofta konstiga saker när jag är nervös om man ex. är på stan. men jag skiljer på självkänsla och självförtroende

skriven
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: